woensdag 8 juni 2016

TImba

Note: This article is in Dutch only.
In English and Spanish are a lot of articles about Timba.
In Dutch I couldn't find anything that explains Timba very well.

NL/BE
Soms vragen mensen mij wat is nu eigenlijk Timba ? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden maar er zijn een aantal kenmerken waaraan je de muziek kan herkennen.
Timba is hedendaagse Cubaanse dansmuziek en Timba heeft diepe wortels in de Cubaanse folkloristische Rumba en Son.
Een gemakkelijke manier om het verschil tussen een salsa band en een timba band te herkennen is de aanwezigheid van een volledige drum-set.
Timba groepen gebruiken vaak beats die gebaseerd zijn op funk, met zeer goed hoorbare accentverschuivingen van de piano en de bas. Als je goed naar het koperwerk luistert en naar de rappende zanger(s) kunt je nog steeds de Afrikaanse ritmes horen, deze ritmes zijn al generaties lang vrijwel ongewijzigd gebleven. In Timba, wordt de Cubaanse Rumba uitgedragen en toegepast op een Big Band-formaat.
Timba vind zijn oorsprong in de jaren 40 en 50, in die tijd reisden veel Cubaanse muzikanten naar New York en ze namen een populaire muziekstijl mee: de Mambo.
Ze werden vaak vergezeld door in NY wonende Latijns-Amerikaanse muzikanten, vooral uit Puerto Rico, en de Mambo kreeg een duidelijk New York geluid. In New York werd het heel populair en bekend in heel de VS als de beroemde 'Mambo Craze'.
In de turbulente jaren 60, namen jonge musici uit New York de Mambo over maar ze veranderden het genre door het toevoegen van sociaal bewuste teksten en het toevoegen van muzikale elementen uit hun geboorteland Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek, zoals Bomba, Plena, Merengue, Jazz, Rock en Disco. Dit 'hete' mengsel van stijlen en geluiden werd Salsa genoemd, omdat deze naamgeving commercieel goed te gebruiken was. Ook de Boogaloo is zo onststaan.
In de jaren 1970 is de Salsa zich blijven evolueren en werd steeds verder uitgebreid met andere stijlen. Salsa verspreidde zich over de gehele wereld, vooral in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Colombia is uitgegroeid tot een broeinest van creatieve Salsa. Cali wordt door velen wel de hoofdstad van de Salsa genoemd.
Ik beschrijf dit omdat bovenstaande mede heeft bepaald hoe de hedendaags Timba klinkt.
Rond 1980 begonnen Cubaanse artiesten als Elio Reve en Adalberto Alvarez de trends/stijlen uit de Salsa te verwerken in de traditionele Cubaanse muziek.
Andere artiesten zoals NG La Banda namen de New York stijl van de Salsa en de Rap en vermengden dit met muziek van innovatieve Cubaanse Latin Jazz groepen als Irakere.
Het koor en de stem werden ingezet als een ritmisch instrument net zoals de rappers uit de VS dat doen. Het gebruik van de stem als een ritmisch instrument tezamen met de klassieke Cubaanse invloeden zoals Son, Charanga Rumba etc...) zorgde voor een nieuw geluid en de Timba was geboren.
Timba evolueert constant en andere muziek stijlen worden er schijnbaar moeiteloos in opgenomen een goed voorbeeld hiervan is de Reggeaton.
Voor beginnende dansers lijkt Timba vaak rommelig of chaotisch, maar niets is minder waar, de basis van de Timba wordt gevormd door de strakke ritmes.

Als je deze uitleg te ingewikkeld vind, raad ik je aan om een paar Timba nummers te luisteren en daarna enkele salsa nummers,
ik denk dat je dan duidelijk het verschil hoort en misschien beter begrijpt wat ik zojuist beschreven heb.
Er staat in ieder geval voldoende materiaal op dit blog om eens goed te luisteren :-)


-=estrella=-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten