vrijdag 16 oktober 2015

Pedrito Camacho Y El Clan

Pedrito Camacho y El Clan zijn ervaren muzikanten die teruggaat tot 1997. El Clan is begonnen als een nieuw muzikaal project in 2003. Hun debuut vond plaats in het Casa de la Musica in Havana op 11 juli 2003, een concert dat werd bijgewoond door verschillende critici en specialisten van radio en televisie in Cuba. Dit orkest komt voort uit de band Carlos Manuel Y Su Clan, die enige tijd een van de meest populaire bands in Cuba was.
De gemiddelde leeftijd van de leden van El Clan is 26 jaar en ze zijn afgestudeerd aan de diverse kunstacademies in Cuba en dat is te zien op het podium, een vitaliteit die samen met het charisma van de zanger, elke voorstelling een onvergetelijke beleving maakt.
Dezgroep heeft zijn eigen label, en hun gevarieerde repertoire omvat nummers van fusies van verschillende Cubaanse en Internationale muzikale genres. De saus van Reggaeton, Merengue, Sones, Guaracha, Bachata en Ballades worden door deze groep getalenteerde jonge mensen op een heel originele manier geïnterpreteerd. Na een periode van intens werk om de muziek naar hun inzicht te maken en te kneden, werd een wereldtournee gemaakt naar Europa, Peru, Venezuela, Panama, Mexico, Puerto Rico, Jamaica en de Verenigde Staten.
Ze hebben ook het podium gedeeld met muziek grootheden als Ricardo Montaner, Oscar D'Leon, Carlos Vives, Celia Cruz, op prestigieuze festivals in verschillende landen. Het duizelingwekkende succes van El Clan is vooral te danken aan Pedro Camacho, de leider van de band. Pedrito (geboren 1981) is toetsenist, pianist, arrangeur en componist, en zijn prestaties zijn uitstekend in elk van deze aspecten. Hij is/was ook de muzikale producent van Fonogram, een van de belangrijkste vertolkers van de Cubaanse muziek, waar hij werkte als pianist en regisseur. Meer dan eens heeft zijn passie bekend voor de Salsa en dat is de drijvende kracht achter het succes van veel van zijn werken als "Dónde Está La Gente Mía", "Lola", "Atado" en "La Culpa".
De teksten vertellen feiten van het dagelijks leven en bevatten aanstekelijke refreinen. Pedro Camacho componeert de liedjes met de medewerking van alle muzikanten van El Clan, waardoor er nieuwe concepten ontstaan en deze tot muzikale rijpheid worden gebracht.

Het orkest bestaat uit: Pedrito Camacho (Leider, toetsenist, pianist, arrangeur en componist), Jose Gonzalez Barnes (Voice), Ernesto Brito Muñoz (Voice), Erick Rojas (Voice), Carmelo Torres (trompet), Josbert Batista Tortolo (bas), Duran Yorvanis Cordova (conga) en Klayford Strling (drums).
El Clan begon in 2003 een fase van intensieve arbeid. Optredens in de meest prestigieuze clubs in Havana en in de theaters in heel Cuba vormden hun prioriteit, samen met diverse radio-opnamen. De verwachtingen werden in in het brede spectrum van de Cubaanse populaire muziek waargemaakt. Het jaar 2004 bleek verrassend te zijn voor El Clan, omdat ze werden bekroond met de "Premio de Artistas Revelación de Radio Latina" in Frankrijk. Dit was verrassend omdat dat ze in 2004 pas hun eerste album "Ese Soy Yo", onder het label Karl Yor op PM Records hadden uitgebracht.
In 2005 werd de samenstelling van El Clan gewijzigd, er werden nieuwe muzikanten toegevoegd terwijl anderen de groep verlieten om hun eigen projecten te gaan doen.
Het tweede album "No Tengo La Culpa" werd uitgebracht in 2008. De liedjes op het album gaan over eigentijdse kwesties en in sommige gevallen over de passie van Camacho's eigen inspiratie. Dat jaar vierde El Clan zijn vijfde verjaardag met een nationale tour door Cuba om hun nieuwe album te promoten.
Als we Pedrito Camacho Y El Clan moeten karakteriseren in één zin, zou het zeker zijn "onvermoeibare passie voor muziek.". Pedro Camacho y El Clan bezetten in Cuba enkele jaren de top van de hitlijsten op radio en televisie, en ze hebben vele prijzen ontvangen, waaronder populairste artiest van het jaar. Elk optreden van Pedrito Camacho Y El Clan is een onvergetelijk spektakel, gekenmerkt door vitaliteit, positieve uitstraling, professionaliteit, vreugde en enthousiasme op het podium.
Discography:
2004 - Ese Soy Yo2008 - No Tenga La Culpa
2014 - Cero Millas2015 - Si o Si
Als je een artikel in spaans over Pedrito Camacho y El Clan wilt lezen, bezoek dan de Timba Pa'Ti Blog. of EcuRed. Ik heb veel informatie van deze twee sites gehaald.

1 opmerking: