woensdag 9 juli 2014

Orquesta Maravillas de Florida Vol.1 - 5Orquesta Maravillas de Florida / Maravilla de Florida.

Orquesta Maravillas de Florida is opgericht in de omgeving van Camagüey (Cuba).
'Maravillas de Florida' betekent zoveel als 'Wonderen van Florida', nou wil ik het niet direct een wonder noemen maar het is wel een geweldige prestatie dat dit orkest al meer dan 60 jaar bestaat.

In de jaren 40 waren er vele bekende bands die 'Arcano' speelden een soort 'Charanga', goede voorbeelden hiervan zijn Neno González, Valdes Joseíto, Orquesta Aragon, Cheo Belen Puig, López-Barroso en Barbarito Diez. Met het voorbeeld van die bands, heeft een groep jongeren onder leiding van Jose Reyes Austin in 1948 besloten om een ​​band genaamd Harmony 48 te creëren. In de tijd van Jose Reyes was er veel enthousiasme voor bands en dansmuziek met "het nieuwe ritme" van de gebroeders Lopez. Ze wilden graag meerijden op de muzikale trein die zo veel heeft bijgedragen aan de muziek die erna kwam: de Mambo en de Cha Cha Cha en de huidige Salsa.
Een jaar later in 1949 besloot het orkest om de naam te veranderen in Young Stars, wat toen een zeer aantrekkelijke naam was.
In 1959 werd de definitieve naam 'Maravillas de Florida' aangenomen. Door de samenwerking met violist Filiberto Depestre Aragón, Rafael Lay en Richard Egües Depestre, werden ze vaak het tweede Orquesta Aragón genoemd. Vanaf 1960 deelde Maravillas de Florida in alle activiteiten van de provincie.
In de jaren 70 speelden ze o.a. in Syrië, Libanon, Jemen en Marokko. Daarna was het maar een kleine sprong naar Europa en Afrika.
In 1987 komt Manolito Simonet in contact met Maravillas de Florida toen hij in de buurt van Camagüey gelegerd was. Hij was vol van de jeugdige en enthousiaste ritmes die begeleid werden door de luide stem van Pedro Pablo Nunez en werd lid van het orkest en bleef meer dan 10 jaar de leider van het orkest. Een ander belangrijk lid van het orkest, Fernando Cabrera, werd in 1997 vervangen en tijdens de boom van de Cubaanse Salsa werd ook Norberto Bridges vervangen. In dat stadium werden diverse albums opgenomen met de Spaanse onderneming Envy Luis Dominguez. In deze jaren maakte het orkest uit Camagüey het record aantal van 20 albums die nu over de hele wereld zwerven.

Er is dit jaar een serie albums uitgebracht die een goede weergave geven van wat Orquesta Maravillas de Florida voor muziek gemaakt heeft.

Orquesta Maravillas de Florida Vol.1 t/m Vol.5.

Als je meer van deze groep wilt weten dan kun je een goede Engelse beschrijving vinden op: Latinpulse.com. Op deze site staat ook een link naar een Spaanse versie.

Veel plezier met deze serie albums (zie de 'Comments / Opmerkingen').

-=estrella=-

4 opmerkingen: