vrijdag 2 mei 2014

R.I.P. Juan Climaco Formell Cortina (Los Van Van)


Juan Formell, de oprichter en al meer dan veertig jaar de drijvende kracht achter het Cubaanse orkest Los Van Van, is helaas donderdag 1 mei overleden.
Er is nog niets bekend over de doodsoorzaak van Juan Formell.

Juan Climaco Formell Cortina is geboren op 2 augustus 1942,
Formell heeft zijn passie voor muziek geleerd van zijn vader, Francisco, die een goede fluitist en pianist was.
Als jongeman trad hij op in verschillende belangrijke muzikale groepen, zoals Guillermo Rubalcaba , Carlos Faxas zijn orkest en de Reve-groep in 1967, waar hij een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd, zoals het gebruik van de elektrische bas en keyboards. In 1969 creëerde hij Los Van Van, de groep werd Cuba's beroemdste orkest en kreeg door zijn dansbare muziek een breed publiek en vele volgers, niet alleen in Cuba zelf maar ook in het buitenland. Hij was niet alleen een band directeur maar ook bassist, componist, zanger en producer tijdens zijn lange carrière.
Veel teksten van zijn liedjes vertellen over de sociale geschiedenis van het eiland en reflecteren de vreugden en de zorgen van de Cubanen, maar altijd met gevoel voor humor en vaak waren de teksten een beetje kwajongensachtig.
Formell vertaalde ook gedichten van de dichter Nicolas Guillen naar muziek en componeerde ook muziek voor het theater en de bioscoop.
Veel Cubaanse bands die volgden werden sterk beïnvloed door het geluid van Los Van Van.Juan Formell ontving een Latin Grammy in 2013 voor excellentie bovenop de erkenning die hij kreeg voor het album "Llego ... Van Van" uit 1999.
Na de ontvangst van de award zei hij "Mijn leven is geheel gewijd aan muziek en alleen zinvol als mensen mijn muziek waarderen en ervan genieten".

Juan Formell is 71 jaar geworden.

-=estrella=-


Meer info / More Information:
Timba.com
Juventud Rebelde
Het concert gehouden ter ere van Juan Formell (in Spaans).
El Pais
NY Times
Latin American Working Group


DL - Van Van - Llego... Van Van (97 Mb)- Mp3 @ 256Kbps.

1 opmerking: