woensdag 19 maart 2014

Juan Formell & Los Van Van - Havana Sí! (2 CD) - 2009

Wat te zeggen over een band die al meer dan 40 jaar zorgt voor volle dansvloeren en waarvan radiostations al vier decennia lang hun muziek uitdragen en die de bijnaam de 'Rolling Stones van Latin Music ' hebben?
De leider van de band Juan Formell is waarschijnlijk de meest invloedrijke figuur in de Cubaanse hedendaagse muziek. Van het maken van Songo, een mix van Son Montuno, Changui, Jazz en Funk, tot het leiden van de beste salsa band ter wereld. Persoonlijk vind ik dat Juan Formell en Los Van Van samen met Irakere, de grondleggers zin van de hedendaagse Timba en ze zijn daardoor een essentieel onderdeel van de Cubaanse cultuur.
De eerste set ( CD 1 ) bevat een berg hits van de band uit de jaren '70 en '80 , te beginnen met hun Chirrin Chirran uit 1974 . Toen de band, onder leiding van bassist / songwriter Juan Formell, deze plaat uitbracht waren ze samen met Irakere een van de twee Cubaanse groepen die experimenteren met een mix van pop, funk, soul, rock, disco en Cubaanse muziek stijlen.
Los Van Van noemden hun stijl Songo vanwege de mix van traditionele Son Montuno en de percussie rijke funk van Washington ‘s Go -Go scene, de eerste CD staat dan ook vol met voorbeelden van hun genre. Van Dale Dos met een hoofdrol voor een orgel , de disco bliepjes en stiekeme bas-lijn van Que Palo Es Ese, het fantastische Anda , Ven y Muevete dat vol zit met percussie en strijkinstrumenten tot aan het swingende El Buena.

In tegenstelling tot veel muziek uit de jaren '80, zijn veel van de nummers nog goed gedateerd, zelfs synthesizer - heavy nummers als La Habana Si , Aqui El Que Baila Gana en Que Sorpresa ! behouden een zekere charme, voornamelijk als gevolg van hun provocerende percussie en frequente veranderingen van melodie en stemming.
Op de tweede CD2 staan nummers uit de jaren 1990 tot 2000. Los Van Van onderging vele veranderingen in deze laatste twee decennia, waarin nieuw personeel en het omhelzen van meer moderne stijlen als hip -hop, funk en reggae de boventoon voert. Deze jaren bracht ook het succes van de Timba stijl, een Cubaanse vorm van salsa. Andere pioniers van dit genre in die tijd waren Irakere en NG La Banda.
Deze veranderingen kunnen worden waargenomen op de gehele tweede CD, vooral op nummers als Que Tiene Van Van en het pittige Esto Te Pone La Cabeza Mala. Er staat geen enkel slecht of saai lied op deze CD.
De schoonheid van Havana Si ligt in de presentatie van de beste nummers van hun uitpuilende oeuvre. Deze dubbelaar is een uitstekende introductie van Juan Formell y Los Van Van en als je een Salsa liefhebber bent, een uitstekende kans om deze groep te gaan waarderen. Je zal kunnen horen hoe het mixen van diverse stijlen heeft geleid tot het karakteristieke geluid van Los Van Van en dan ook begrijpen waarom deze Cubaanse band nog steeds zo beroemd is.

Geniet!

-=estrella=-1 opmerking: