vrijdag 21 februari 2014

De oorsprong van de Salsa, deel 1. - Bolero

Salsa is gebaseerd op vele van oorsprong cubaanse muziekstijlen zoals de Son, de Guaracha, de Guaguanco en diverse andere muziekstijlen uit Cuba.
Door de jaren heen hebben velen naar deze van oorsprong cubaanse muziekgenres geluisterd en op deze ritmes gedanst zonder te weten welke muziek stijlen het waren. Deze genres zijn vaak alleen bekend onder de commerciële verzamelnaam Salsa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommigen denken dat Salsa werd uitgevonden door artiesten als Johnny Pacheco en Hector Lavoe die beiden erg beroemd waren in de jaren '70 en ook nu nog steeds erg geliefd zijn.

De dansvorm Salsa is een mix van allerlei stijlen en het lijkt mij interessant om de verschillende ingredienten eens apart onder de loep te nemen.
Alhoewel de invloed van de Bolero in de salsa gering is wil ik ook de bolero bespreken.

Bolero
De klassieke, 'Spaanse' bolero, in driekwartsmaat, ontstond in Spanje uit de 'contradanza en de 'sevillana' aan het eind van de 18e eeuw, naar verluidt gecreëerd door danser Sebastiano Carezo in 1780, en wordt door één danser of door een paar gedanst. De dans heeft een vrij langzaam tempo, en wordt uitgevoerd op zang met begeleiding van castagnetten en gitaar.
Historici beschouwen Cuba als de oorsprong van de muziekvorm Bolero.
Volgens sommigen wordt de Cubaanse bolero Tristezas beschouwd als de eerste bolero, de muziek werd gecomponeerd door Jose "Pepe" Sanchez in de jaren 1880 in Santiago de Cuba en is sindsdien een deel van Cuba's rijke muziektraditie. In het begin van 1900 hebben Cubaanse musici ervoor gezorgd dat de Bolero wereldwijd bekend werd.
Miguel Matamoros met zijn 'Trio Matamoros' werd beroemd in heel Latijns-Amerika door hun bolero's. Naast Cuba hebben andere Latijns-Amerikaanse landen ook grote bolero componisten en vertolkers gekend. Vandaag de dag is de bolero nog steeds erg populair in Mexico.
Bolero's die gespeeld worden door 'Conjuntos' zijn populair in Cuba en Bolero's gespeeld door trio's erg populair in Mexico. De meeste Mexicanen van die generatie hebben hun hele leven naar bolero's geluisterd en dansten op de bolero en de danzon. Ondanks dat de bolero en de danzon beiden Cubaanse muziekgenres zijn is het begrijpelijk dat sommigen denken dat deze genres uit Mexico komen.
De bolero wordt ook wel de "Cuban Dance of Love" genoemd. Het is een romantische dans die gekenmerkt wordt door langzame en glijdende bewegingen, gracieuze draaien en dramatische armbewegingen.

Moderne 'salsa artiesten' hebben niet vaak bolero's op hun repertoire staan maar in Mexico is de bolero nog steeds populair en wordt de bolero nog veel gespeeld. Een goed voorbeeld hiervan is de groep 'Sonora Santanera', ze spelen echter wel hun eigen interpretatie van de Bolero.
Een persoonlijke favoriet van mij is Tito Rodriguez. Als je even 'googled' op bolero zal je verbaasd zijn hoe populair het genre nog steeds is!

2 opmerkingen:

 1. HOLA AMIGO UNA CONSULTA COMO PUEDO O QUE TENGO QUE HACER PARA OBTENER LOS PASSWORD PARA LA DESCARGA, DESDE MUY AGRADECIDO POR TUS APORTES ESPERANDOTU RESPUESTA

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Please send me an e-mail to: salsaymas@gmx.com

   Por favor, envíame un e-mail a: salsaymas@gmx.com

   -=estrella=-

   Verwijderen