woensdag 13 maart 2013

Celia Cruz (21-10-1925 [Cuba] – 16-07-2003 [USA] )DL (320 KBPS): CD1 - CD2 - CD3.
Iedereen die van Salsa muziek houdt kent Celia Cruz. Celia is geboren in Santa Suarez en op jonge leeftijd zong ze voor haar familie en toeristen. Ze zong ook op schoolfeesten en buurtfeesten en door toedoen van haar neef die haar stimuleerde verder te gaan in de muziek, heeft Celia vele lokale talentenshows gewonnen. Ondanks dat haar vader wilde dat ze lerares zou worden, is ze in 1950 toegetreden tot de groep La Sonora Matancera, ze is 15 jaar bij deze groep gebleven en is getrouwd met de trompettist van de band Pedro Knight.
Toen Fidel Castro in 1960 de macht overnam in Cuba wilde het paar niet terug naar Cuba en zijn ze Amerikaans staatsburger geworden. Pedro Knight werd haar manager in 1965 en bleef dat tot midden 1990 daarna heeft hij zich ingezet als muzikaal leider en dirigent van Celia's band. Celia heeft in 1965 La Sonora Matancera verlaten voor een solo carriere met een band die geleid werd door Tito Puente. Ondanks dat ze met de band van Tito Puente 8 albums heeft uitgebracht is het geen commercieel succes geworden. Celia Cruz en Tito Puente zijn weer partners geworden voor een speciale Grammy Award ceremonie in 1987 en ze zijn een contract aangegaan bij Vaya Records, een dochteronderneming van Fania Records. Celia Cruz heeft bij Vaya Records albums uitgracht met Oscar D’Leon, Cheo Feliciano en Hector Rodriguez. Haar eerste echte succes kwam in 1974 met de release van het album Celia and Johnny, die ze opgenomen heeft met Johnny Pacheco.
In 1992 heeft ze haar filmdebuut gemaakt in de film ‘Mambo Kings’. Ze heeft ook een rol gehad in de film ‘The Perez Family’ en ze heeft een duet gezongen (Loco De Amor) in de film ‘Something Wild’ in 1990.
Celia Cruz (R.I.P.) is gestorven in 2003 aan een hersentumor. Celia Cruz is nog steeds beroemd en ze staat bekend als ‘The Queen of Salsa’. Haar bekendste uitdrukking is misschien wel AZUCAR!
Je kunt een fantastische compilatie van haar bekendste nummers vinden op een 3 dubbel CD, simpel genaamd Celia Cruz en die is voor nog geen 10 euro te koop!. De compilatie (KBOX3546)is in NL uitgebracht door Weten-Wesgram B.V.. Als je nog niet veel van Celia Cruz in je muziekverzameling hebt en van Salsa muziek houdt dan is dit een juweeltje om aan te schaffen.
-=-
If you like to read a small biography in English please visit Annette (Chavie) Rivera @ findgrave.com You will find some nice pictures of the last resting place of Celia Cruz as well.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten